Ο παππούς Ερρίκος, ο Εξερευνητής: Το Μυστικό της Γαλάζιας Σπηλιάς

Available at Select Retailers

About the author

ΧΑΡΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Ο Χάρης Λιανός γράφει παιδική και εφηβική λογοτεχνία εδώ και πάνω από επτά χρόνια. Από μικρή ηλικία είχε πάντα πολύ έντονα αισθήματα για τη δημιουργική γραφή και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει επτά βιβλία στα Ελληνικά και δυο στα Αγγλικά. Το μυθιστόρημα, τα παραμύθια, οι στίχοι και τα ποιήματα είναι το πάθος του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, στο νομό Μεσσηνίας όπου ζει μόνιμα.

Τον Μάιο του 2015, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας «Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά». Αυτή είναι μια ιστορία που αναφέρει πραγματικά γεγονότα. Γεγονότα που με την βοήθεια των τετράποδων φίλων μας, με την τόση ανιδιοτελή αγάπη που μας προσφέρουν, ξετύλιξαν αυτή την όμορφη ιστορία. Το βιβλίο μιλά για την αγάπη και πιο συγκεκριμένα για την αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2016, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού με τίτλο «Έρως ο γιος της καταιγίδας». Αυτό είναι ένα βιβλίο φαντασίας και μας ταξιδεύει στο κόσμο των συναισθημάτων και μοιράζεται μαζί μας στιγμές, οικογενειακές και μη. Τα συναισθήματα, οι στιγμές και οι επιθυμίες των ανθρώπων έχουν κυρίαρχο ρόλο στο βιβλίο.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Έρως που αφιερώνει χρόνο στο μικρό του γιο, τον Λέων, διαβάζοντας του ένα παραμύθι. Όμως δεν είναι μόνο αυτοί οι ήρωες που απασχολούν την ιστορία του βιβλίου. Είναι και ένα νεαρό ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει ένα παιδί, αλλά για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν τα καταφέρνει. Διαβάζοντας κάποιος τον «Έρω» θα παρατηρήσει ότι ο χρόνος εναλλάσσεται και ότι το παρελθόν με το παρόν ενεργούν παράλληλα.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου εξελίσσονται βγάζοντας στην επιφάνεια τις επιθυμίες και τα συναισθήματα τους. Στη πλοκή του βιβλίου ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι οι επιθυμίες των ηρώων δύσκολα πραγματοποιούνται, αλλά στο τέλος βρίσκουν τρόπο να τις εκπληρώσουν. Στο βιβλίο εξελίσσεται μια φανταστική ιστορία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες σε θέματα προστασίας του πλανήτη. Σε αυτό το σημείο θα ανακαλύψετε και άλλα πράγματα για τους ήρωες, αλλά και πράγματα που ίδιοι οι ήρωες δεν μπορούσαν να αντιληφθούν.

Το τρίτο του βιβλίο παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας «Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Σαν τον παλιό καλό καιρό…» εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2017. Η ιστορία συνεχίζεται σε αυτό το βιβλίο και εμφανίζονται νέοι χαρακτήρες. Αυτό το βιβλίο αποτυπώνει τη βαθιά σχέση μεταξύ ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του.

Ο Μπέμπης για τον κύριο Χαράλαμπο δεν ήταν ένας απλός σκύλος, ήταν το παιδί του, ο καλύτερος του φίλος και η συντροφιά του στα γεράματα του και όλα αυτά τα χρωστούσε στην γυναίκα του. Χάρη στην γυναίκα του είχε βρει μια παρηγοριά και είχε νιώσει πάλι ζωντανός.  Επιτέλους είχε πάλι για κάποιον να ενδιαφερθεί και να φροντίσει. Δεν ένοιωθε πια μόνος, είχε παρέα.

Ο κύριος Χαράλαμπος είχε αρχίσει πάλι να πιστεύει σε κάτι. Πάντα πίστευε στην αγάπη, σε μια αγάπη όπως παλιά, όπως αυτή που ένοιωθε για την γυναίκα του. Ήταν μια αγάπη σαν εκείνες που αναπολείς τις καλές στιγμές. Τότε που οι άνθρωποι ήταν άνθρωποι, τότε που δεν τους χώριζε τίποτα, παρά μόνο τους ένωνε. Η οικογένεια είχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής μιας και όλοι είχαν μετακομίσει στο μικρό αλλά τόσο ξεχωριστό χωριό. Ο Άλκης μιλούσε στα γατάκια του σαν να μιλούσε σε ανθρώπους και εκείνα τον καταλάβαιναν.

Τα πρώτα τρία βιβλία του Χάρη Λιανού έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και είναι διαθέσιμα σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Μάιο του 2018, κυκλοφόρησε στα Ελληνικά και τα Αγγλικά το πρώτο βιβλίο της νέας του εικονογραφημένης σειράς βιβλίων με γενικό τίτλο «Ο παππούς Ερρίκος, ο Εξερευνητής» και μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία:

Ο παππούς Ερρίκος, ο Εξερευνητής: Το Μυστικό της Γαλάζιας Σπηλιάς

Ο Ερρίκος είναι ένας ηλικιωμένος κύριος διαφορετικός από τους συνηθισμένους… Φορά καφέ δερμάτινες μπότες με μαύρα κορδόνια, καφέ ασορτί ρούχα και ένα μεγάλο σκούρο καφέ καπέλο με ένα βαθύ κίτρινο φτερό να διακοσμεί το κεφάλι του. Αυτό που τον κάνουν ξεχωριστό είναι τα μεγάλα και εκφραστικά πρασινωπά μάτια του που έχουν δει πολλά…

Όλα άρχισαν όταν ο παππούς Ερρίκος ήταν έντεκα χρονών ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Σε αυτή την μικρή ηλικία κάνει την πρώτη του εξερεύνηση και ανακαλύπτει πως δικαίωμα στην ζωή δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι, αλλά όλα τα πλάσματα της φύσης…

Ο παππούς Ερρίκος, ο Εξερευνητής: Ο Δράκος με τα Πρασινοκίτρινα Φτερά

Το συναρπαστικό μαγικό ταξίδι του νεαρού Ερρίκου συνεχίζεται και ο ίδιος αισθάνεται πολύ περήφανος και ευτυχισμένος. Είχε κάνει μια νέα και ιδιαίτερη φίλη και την βοήθησε να εκπληρώσει το δικό της μαγικό σκοπό στη ζωή. Μετά από αυτήν την νέα φιλία για τον νεαρό Ερρίκο τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Τώρα είχε πάρει ένα σπουδαίο μάθημα που θα τον συντρόφευε μέχρι τα βαθειά του γεράματα. Μετά την πρώτη του εξερεύνηση ανακάλυψε πως δικαίωμα στην ζωή δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι, αλλά όλα τα πλάσματα της φύσης…

Την επόμενη μέρα το πρωί ο Ερρίκος σηκώθηκε γρήγορα από το μεγάλο του ξύλινο κρεβάτι που το αγκάλιαζε ένα μεγάλο και φαρδύ πάπλωμα με πράσινες, κόκκινες και κίτρινες κάθετες και οριζόντιες ρίγες. Στο επάνω μέρος του παπλώματος υπήρχε ζωγραφισμένος ενός μεγάλος δράκος. Είχε δυο κατάμαυρα μεγάλα και εκφραστικά μάτια με δύο πρασινοκίτρινα φτερά που φαίνονταν πραγματικά τεράστια. Μέσα σε μια μαγική στιγμή ο δράκος ξύπνησε από τον βαθύ του ύπνο και με μιας βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον νεαρό Ερρίκο που τον κοιτούσε με γουρλωμένα μάτια…

Ταξιδέψτε μαζί με τον Ερρίκο τον εξερευνητή σε ένα ακόμη συναρπαστικό μαγικό ταξίδι σε τόπους ανεξερεύνητους και ανακαλύψτε μια νέα ξεχωριστή φιλία. Ζήστε τα γεγονότα ακριβώς όπως τα έχουν δει τα πρασινωπά του μάτια. 

Ο παππούς Ερρίκος, ο Εξερευνητής: Η Έμμα το σύννεφο και το ταξίδι στο Σμαραγδί Άστρο

Μια παγερή και βροχερή νύχτα με τους κεραυνούς και τις αστραπές να αστραφτοβολούν πέφτοντας στη γη είχε επιλέξει ο παππούς Ερρίκος ο εξερευνητής να επισκεφτεί την κόρη του με τον γαμπρό του, κάνοντας έτσι τη νύχτα να μοιάζει πιο μαγική. Εκεί θα έβλεπε τον αγαπημένο του εγγονό και μαζί θα ταξίδευαν σε άλλους ανεξερεύνητους τόπους.

Ο εγγονός του, ο Αντρέας, καθόταν πάνω σε ένα μεγάλο κόκκινο χαλί και ο παππούς Ερρίκος του κρατούσε συντροφιά. Παρατηρούσε τον εγγονό του που έπαιζε με τα αγαπημένα του παιχνίδια και κάπως έτσι άρχισε ο παππούς Ερρίκος να διηγείται τις ιστορίες του από τότε που ήταν νεαρό παλικάρι, περίπου έντεκα χρονών. Τότε που έκανε τις πρώτες του εξερευνήσεις.

Στην πολύ μικρή αυτή ηλικία είχε αποκτήσει νέους ξεχωριστούς φίλους όπως η Αμαρυλλίς, το λουλούδι που μιλά και ο Ντάρκο, ο δράκος με τα πρασινοκίτρινα φτερά. Μαζί με τον νέο του φίλο το Ντάρκο θα ταξίδευαν πίσω στο χρόνο. 

Είχαν να διασχίζουν μια μεγάλη διαδρομή για να φτάσουν πίσω το στο χρόνο και στο Σμαραγδί Άστρο. Πετούσαν πάνω από τα σύννεφα και ο Ερρίκος θαύμαζε την εντυπωσιακή ομορφιά του ουρανού. Παρατηρούσε τα σύννεφα που άλλαζαν χρώματα με την βοήθεια του Ντάρκο και είχε πραγματικά μαγευτεί από την ομορφιά τους. Κοιτούσε έκπληκτος την αλλαγή σχημάτων που έπαιρναν τα σύννεφα και τότε παρατήρησε ένα σύννεφο διαφορετικό από όλα τα άλλα.

Το σύννεφο αυτό είναι η Έμμα και διαφέρει στο χρώμα από τα άλλα σύννεφα. Καθόταν μόνη και έδειχνε τόσο μελαγχολική και αμέσως ο Ερρίκος θέλησε με κάποιο τρόπο να την πλησιάσει. Τότε για ακόμη μια φορά συνειδητοποίησε πως σημασία στη ζωή δεν έχει αν η νέα του φίλη διαφέρει στο χρώμα από όλα τα άλλα σύννεφα, αλλά ότι και αυτή έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες όπως όλα τα άλλα σύννεφα.

Ταξιδέψτε μαζί με τον Ερρίκο τον εξερευνητή σε ένα ακόμη συναρπαστικό μαγικό ταξίδι και ανακαλύψτε μια νέα ξεχωριστή φιλία που σίγουρα έχει να μας διδάξει πολλά. Άλλωστε το μόνο που είναι σίγουρο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι τα μεγάλα και εκφραστικά πρασινωπά μάτια του παππού Ερρίκου του εξερευνητή έχουν δει πολλά…

Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο "Ζωή χωρίς Σκοτάδι".

Ο Γιάγκος Λεβαντής είναι ένας διάσημος και καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας της δεκαετίας του 50’-60’. Η Διώνη Βιτάκη είναι επίσης αναγνωρισμένη στο χώρο του τραγουδιού, ωστόσο προσπαθεί απεγνωσμένα όλα τα χρόνια της ζωής της να ανακαλύψει τρόπους για να λάμψει αληθινά. Μια τυχαία συνάντηση στο πάρκο της πόλης θα είναι καθοριστική και για τους δυο.

Μερικά χρόνια αργότερα, στο ίδιο ακριβώς σημείο, με το μαγευτικό σεληνόφως να τους περιλούζει, οι πιο απόκρυφες επιθυμίες τους γίνονται πραγματικότητα. Ένα μωρό στη μέση του πουθενά λουσμένο από λευκό φως θα αλλάξει τις ζωές και των δυο. Όμως… προς πια κατεύθυνση;

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, στον κήπο της έπαυλης, ο Γιάγκος Λεβαντής μαζί με τον γιό του, τον Ίων, φαίνεται ότι συζητούν ήρεμα βγάζοντας στην επιφάνεια τα λάθη του παρελθόντος. Ο Ίων είναι αυτός που θα αποφασίσει τι κατάληξη θα έχει τελικά αυτή η συζήτηση κρατώντας ένα όπλο στο χέρι.

Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και το τοπίο ξεκαθαρίζει... Μια απεγνωσμένη προσπάθεια για λύτρωση, και μια φωνή από το παρελθόν θα αλλάξει τις ζωές των ηρώων μια για πάντα.

Στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει το γυμναστήριο, τη μαγειρική, διαβάζει βιβλία και εξερευνά τον κόσμο.